fbpx

Set i et evolutionspsykologisk perspektiv er vores nervesystem, følelser og adfærd tilpasset til et liv i tæt samspil med naturen.

Teorierne belyser, at vi som mennesker har rigtig gode betingelser for at fremme vores ro, tænke klart og regulere vores følelser hensigtsmæssigt, når vi opholder os i naturmiljøer.

Via forsøg, har det vist sig, at hjernescanninger kan måle, at når man går en tur i skoven, falder aktiviteten i de hjernestrukturer, som sætter gang i stresssystemerne i kroppen.

Det er interessant viden, synes jeg, for det viser, at naturen har positiv effekt på vores mentale sundhed.

 

Er det overraskende?

 

Egentlig er det ikke så overraskende, at det er måleligt, at naturen påvirker os. Det ser jeg ofte på mine skovbadture og stressforløb i naturen.

Teorier går på, at vi som mennesker er skabt til at leve i samspil med naturen.

Det er naturen, vi oprindeligt levede i, af og med.

Det moderne liv, med digitale devices m.v., er ikke altid så gavnligt for os, men det kan gøre os godt at bringe naturen ind i hverdagen for at opnå pauser, ro og overblik.

 

Det handler om evolutionspsykologi

 

Evolutionspsykologien belyser, hvordan vi som mennesker gennem millioner af år har udviklet vores instinkter, vores sanseapparat, de reaktionsmønstre og psykologiske mekanismer, som vi har med os i dag.

På baggrund af skarpe sanser, kloge hoveder og effektive kroppe, har vores forfædre været i stand til at jage, kæmpe eller flygte, når der var behov for det.

De har været i stand til at slappe af, så krop og sind kunne genopbygges, når det instinktivt kunne mærkes, at (natur)miljøet var roligt og trygt. At der var tid og mulighed for genopbyggelse, var afgørende for at kunne klare, hvad der skulle klares og dermed overleve.

 

Hjernen og nervesystemet er de samme

 

Trods rigtigt mange år er gået – og vores omgivelser og livsvilkår har ændret sig helt enormt – er vores hjerne og nervesystem så godt som de samme som dengang.

Vores instinkter og sanser fungerer på samme måde i dag – helt enorm fintfølende og komplekst.

Alle de informationer, vi får fra de omgivelser vi er i, optages og indgår i vores helt fantastiske system af nerver. I samarbejde med dybtliggende og ubevidste hjernefunktioner bearbejdes informationerne og holdes op mod, hvad vi har af tidligere erfaringer.

Det er det, man også vil kalde vores instinkter, som betyder at disse meget, meget fintfølende systemer hele tiden regulerer og automatisk sætter gang i processer i kroppen, for at vi fungerer og handler hensigtsmæssigt efter situationen – og i sidste ende vores overlevelse.

Nogle af informationerne sendes videre op til storhjernen, og det er faktisk, interessant nok, kun en forsvindende lille del af informationer, vi modtager via vores sanser, der kommer op til storhjernen, hvor vi får mulighed for at tænke bevidst over, hvad vi vil gøre (hvordan vi vil bevæge vores krop, hvor vi vil se hen mm.).

Det er derfor det er så vigtigt, at du sørger for, at prioritere tid i naturen, så hjernen og nervesystemet bedst kan gøre det, det er meningen, de skal gøre. Nemlig holde dig sund, rask og funktionel.

 

 

 

Brug naturen aktivt

 

Fordi hjernen og nervesystemet ikke har udviklet sig, men vores omgivelser har, så er det afgørende at holde for øje, at du giver din krop og nervesystemet gode betingelser for at passe på dig.

Her kan naturen være din ven. Naturen har en “automatisk” beroligende effekt på centralnervesystemet og hjernen – og det giver ro i din krop.

Når dit nervesystem balancerer og er smidigt, har du det godt, men i vores hektiske hverdag, er nervesystemet ofte under pres. Det betyder, at mange oplever stress, overbelastningssymptomer og på længere sigt kan udvikle angst og depressioner.

Derfor vil jeg klart anbefale dig at gøre brug af naturen. Der er virkelig meget godt at hente, ved at geare ned i naturen:

• Frisk luft
• Lys
• Bevægelse
• Dufte
• Farver
• Ro
• Fordybelse
• Digital timeout
• Alenetid

 

Naturen som terapeutisk rum

 

Du kan bruge naturens rum terapeutisk til at styrke din energi, overskud, hukommelse og handlekraft – blive stærk i og af naturen.

Vi mennesker har gennem årtusinder brugt naturen til at restituere os, og mange forskningsstudier har i dag vist, hvordan naturen har en betydelig positiv effekt på vores sundhed.

Disse fordele kan du også opnå, hvis du bruger naturen, og her kommer et godt input til, hvordan du kommer i gang med det:

 

Sanseture i Skoven

 

I vinteren og foråret 2023 udbyder jeg Sanseture i Skoven gennem FOF i samarbejde med Gitte Grand Bang.

Formålet er, at du får afsat tid til at opholde dig i skoven på en særlig rolig og nærværende måde – guidet af lidt øvelser.

Sanseture i Skoven er gode, sanselige oplevelser i naturen, og et værktøj til at sænke stressniveauet i kroppen samt give rum for mere energi og overskud.

Du kan læse mere om turene her

Jeg tilbyder også individuel terapeutisk supervision og træning med fokus på at styrke din trivsel i hverdagen.