fbpx

 

Set i et evolutionspsykologisk perspektiv er vores nervesystem, følelser og adfærd tilpasset til et liv i tæt samspil med naturen.

I naturmiljøet har vi som mennesker rigtig gode betingelser for at fremme vores ro, tænke klart og regulere vores følelser hensigtsmæssigt.

Via forsøg, har det vist sig, at hjernescanninger kan måle, at når man går en tur i skoven, falder aktiviteten i de hjernestrukturer, som sætter gang i stresssystemerne i kroppen.

Det er interessant viden, synes jeg, for det viser, at naturen har stor effekt på vores mentale sundhed.

 

Er det overraskende?

 

Egentlig er det ikke så overraskende, at det er måleligt, at naturen er god for os. Det ser jeg ofte på min skovbadture og stressforløb i naturen samt i de firmaforløb jeg gennemfører med medarbejdere i virksomheder.
Her kan man læne sig op af forskellige teorier, der blandt andre går på, at vi som mennesker er skabt til at leve i samspil med naturen.

Det er naturen, vi oprindeligt levede i, af og med.

Men det moderne liv, med digitale devices m.v., er ikke altid så gavnligt for os, men vi kan skabe rum for at bringe naturen ind i hverdagen for at opnå pauser, ro og overblik.

 

Det handler om evolutionspsykologi

 

Evolutionspsykologien belyser, hvordan vi som menneske gennem millioner af år har udviklet vores instinkter, vores sanseapparat, de reaktionsmønstre og psykologiske mekanismer, som vi har med os i dag.

På baggrund af skarpe sanser, kloge hoveder og effektive kroppe, har vores forfædre været i stand til at jage, kæmpe eller flygte, når der var behov for det.

De har været i stand til at slappe af, så krop og sind kunne genopbygges, når det instinktivt kunne mærkes, at (natur)miljøet var roligt og trygt. At der var tid og mulighed for genopbyggelse, var afgørende for at kunne klare, hvad der skulle klares og dermed overleve.

 

Hjernen og nervesystemet er de samme

 

Trods rigtigt mange år er gået – og vores omgivelser og livsvilkår har ændret sig helt enormt – er vores hjerne og nervesystem så godt som de samme som dengang.

Vores instinkter og sanser fungerer på samme måde i dag – helt enorm fintfølende og komplekst.

Alle de informationer, vi får fra de omgivelser vi er i, optages og indgår i vores helt fantastiske system af nerver. I samarbejde med dybtliggende og ubevidste hjernefunktioner bearbejdes informationerne og holdes op mod, hvad vi har af tidligere erfaringer.

Det er det, man også vil kalde vores instinkter, som betyder at disse meget, meget fintfølende systemer hele tiden regulerer og automatisk sætte gang i processer i kroppen, for at vi fungerer og handler hensigtsmæssigt efter situationen – og i sidste ende vores overlevelse.

Nogle af informationerne sendes videre op til storhjernen, og det er faktisk, interessant nok, kun en forsvindende lille del af informationer, vi modtager via vores sanser, der kommer op til storhjernen, hvor vi får mulighed for at tænke bevidst over, hvad vi vil gøre (hvordan vi vil bevæge vores krop, hvor vi vil se hen m.m.).

Det er derfor ,det er rigtig godt givet ud at prioritere tid i naturen. Her har hjernen og nervesystemet rigtig gode betingelser for at pleje eller genopbygge de naturlige og smidige reguleringssystemer, der vil være med til at holde dig og medarbejderne empatiske, skape, sunde, og funktionelle.

 

 

Brug naturen aktivt

 

Naturen er vores ven. Vores krop og nervesystem kender omgivelserne.

Naturen har en “automatisk” beroligende effekt på centralnervesystemet og hjernen – og det giver den ro, der er så vigtigt for at vi får den nødvendige restitution, og dermed kan vi bedre præstere og løse opgaver i vores til tider komplekse hverdagsliv.

Når nervesystemet er i balance og god til at regulere sig, har vi det godt, men i vores hektiske hverdag, er nervesystemet ofte under pres. Det kan resultere i, at mange oplever stress, overbelastningssymptomer og på længere sigt kan udvikle angst og depressioner.

Derfor vil jeg klart anbefale dig at gøre brug af naturen – også i virksomheden. Der er så meget godt at hente, ved at geare ned i naturen:

• Frisk luft
• Lys
• Bevægelse
• Dufte
• Farver
• Ro
• Fordybelse
• Digital timeout
• Alenetid

 

Naturen som terapeutisk rum

 

Du kan bruge naturens rum terapeutisk til at styrke jeres energi, overskud, hukommelse og handlekraft – blive stærke i og af naturen.

Vi mennesker har gennem årtusinder brugt naturen til at restituere os, og mange forskningsstudier har i dag vist, hvordan naturen har en betydelig positiv effekt på vores sundhed.

Disse fordele kan du og medarbejderne også opnå, hvis I bruger naturen, og her kommer et godt input til, hvordan I kommer i gang med det:

 

Har du fokus på medarbejdernes mentale sundhed?

Et naturterapeutisk tilbud for medarbejderne er en bæredygtig langsigtet investering i det gode arbejdsliv.

• Få redskaber til at håndtere og forebygge stress på din arbejdsplads

• Få et tilbud på et sundhedsfremmende initiativ i form af en firmaordning

Jeg tager gerne en snak om, hvordan et tilbud skræddersyes så det passer ind i jeres virksomhed.

Det kunne fx være:

• At medarbejdernes tilbydes 1 guidet sanselig tur i et naturmiljø tæt ved jer.

• Et åbent tilbud for kun jeres virksomhed, hvor medarbejderne kan møde op og deltage, når det passer ind.
Det får I ud af det:

• Styrke og robusthed overfor stress

• Styrket sammenholdet og arbejdsglæden.

Kontakt mig for en uforpligtende samtale her